30.05.petak-ALERGIJA i GAVRILO PRINCIP u Podzemlju Rojca

30.05.PETAK
PODZEMLJE ROJC-PULA

22:00h

Pozivamo Vas na nešto što je nabolje nazvati
TOTALNA PUNKROCK/STREETPUNK FEŠTA!!!

..koju nam, lagano privršavajući zajedničku turneju pod nazivom „Ista Meta“ priređuju

ALERGIJA (streetpunk) iz Zadra i GAVRILO PRINCIP (punkrock) iz Smedereva (Srbija). Radi se o dva veoma kvalitetna i beskompromisna benda koji udaraju „ravno u glavu“ tekstovima u kojima se osvrću na razne probleme iz društva koje nas okružuje i u kojem svi zajedno živimo. Poruke isporučuju zavidnom količinom energije, nošenom odlično odsviranim punkrock melodijama i sing-a-long osjećajem koji svaku stvar pretvara u himnu ulice sa koje i potječu. Ono što ih definitivno izdvaja iz mase bendova na underground sceni jest upravo ta mogućnost da prenesu poruku bez ikakve filozofije i jasno, jednostavno kažu što misle (što je, znamo, veliki plus u komunikaciji sa ljudima koji ih slušaju). Druga činjenica jest možda i to što oba benda već godinama ustraju u sviranju žanra (punkrock/streetpunk/77punk) koji malo pomalo izumire i ostavlja primat hardcorepunku i ostalim, glazbeno delikatnijim, žanrovima koje je međunarodna do it yourself scena „stvorila“ u proteklih 30ak godina postojanja. U slobodnijem prijevodu, nešto što nećete čuti svaki dan, ali isto, tako nešto što ćete pamtiti jako puno vremena. Pošto je Pula oduvijek bila raspoložena za dobar punkrock (a može se i pohvaliti sa par bendova tog žanra, od kojih su neki već stekli kultni status na underground sceni/vidi FOB, Frontalni Udar, Antitodor..Reanimaciju, Sake,..), fešta je pravom smislu riječi itekako zagarantirana!

ALERGIJA datira iz davne 1994, kada se par klinaca u Zadru odlučilo skupiti na jedno mjesto i svirkom si olakšati tada poprilično nelagodne ratne dane. Do 1996. se glazbeno traže, te tad snimaju svoj prvi demo snimak, pod radnim nazivom „alergija“ koji izazvao poprilične reakcije na tadašnjoj nezavisnoj sceni, što je bendu došlo kao savršen vjetar u leđa i motivacija za snimanje, kako sami kažu, prvog pravog Oi!punk albuma u Hrvatskoj. Album „Četvrti stalež“ izlazi na kazeti godinu dana kasnije, i tad bend počinje svirati punom parom. Nakon dvije godine urnebesnih turneja, predivnih iskustava i ogromnog broja odsviranih koncerata, bend se, u svojoj 5 godini postojanja, razilazi. Razlog je bilo lagano zasićenje i raznorazni problemi te obveze na koje su članovi benda nailazili u godinama svog odrastanja. Nitko nije mislio da će to, na kraju, biti samo poduža pauza, jer se bend u novoj postavi nanovo okuplja 2004., da bi proslavio 10 godina od svog nastanka. Godinu-dvije nakon toga, prvi put nakon reaktivacije sviraju u Puli na Viva La Pola festivalu kada u prepunom Uljaniku rade pravu pank feštu i izazivaju niz emocija kod ljudi koji su ih slušali 90.ih. To je sve došlo kao rezultat odličnog feelinga na 10. obljetnici benda, koji ih je ponukao da, u malo izmijenjenoj postavi, ipak nastave sa radom. U protekle 4 godine odsvirali su niz odličnih koncerata te lagano tesali nove materijale. U Podzemlje Rojca dolaze taman pred ulazak u studio na finiširanje novog albuma, koji je pod radnim nazivom „globalno zatopljenje“ najavljen za jesen 2008. Sudeći po dosad snimljenim stvarima, album će bit veoma kvalitetna reminiscencija na najbolje dane punkrocka sa kraja 70.ih i početaka 80.ih godina prošlog stoljeća.
Više o samom bendu valja potražiti na njihovom myspace profilu, gdje se mogi i poslušati stvari koje će se naći na novom albumu.. http://www.myspace.com/alergijaband

GAVRILO PRINCIP je mladi Smerderevski punkrock bend koji je pred par mjeseci snimio svoj prvi album pod nazivom „najebali“. Ovo je razlog zašto autor najave gore na par mjesta koristi izraz „beskompromisno“. Sudeći po preslušanom, a i po recenzijama par visokokotirajućih glazbenih portala, ovo je bend sa ogromnim potencijalom. Album im uskoro izlazi za Bad Man Records iz Srbije, ali moguće ga je i već sad slobodno skinuti sa interneta (link se nalazi na njihovom myspace profilu). Glazba koju Gavrilo Princip stvara jako je puno povezana sa Oi!punkom i punkrockom koji se svirao u Engleskoj 1977., uz dodatke nekih modernijih zvukova; u cjelini dovoljno slušna, pamtljiva i melodiozna da zainteresira svakog iskrenog poklonika, ali i bijesna i direktna kako joj i priliči. Tekstovi se bave stanjem u njihovoj zemlji, te nekim klasičnim punk temama poput sell-out-a punk bendova i slično. Mlad, ali zavidno uigran i svirački potkovan bend sa jako puno potencijala.
Na njihovu myspace profilu nalaze se gotovo sve stvari sa albuma, međutim, tamo se, ponavljam, nalazi i link za besplatan download cijelog albuma, pa provjerite.
http://www.myspace.com/punkgavriloprincip

Koncert počinje negdje iza 22:00, u Podzemlju Rojca (Pula),..a prije i poslije koncerta zagrijava i odgrijava nas dežurna Monteparadiso ekipa za d.j. pultom. Vidimo se!

..ovo je predzadnji koncert turneje „Ista Meta“, bendovi u subotu (dan poslije Pule i nastupa u Podzemlju) sviraju u Zadru i time završavaju svoju zajedničku višemjesečnu avanturu po gradovima triju susjednih država.