10. Antifa festival

10. ANTIFA FEST
07.-09.11.2013.
DC Rojc (Gajeva 3, Pula)


Početak studenog rezerviran je za Antifa festival! U četvrtak, 07.11. započeti će ovogodišnje, deseto izdanje Antifa festivala u Monteparadiso Hacklabu. I ove godine u tri dana održavanja pripremili smo bogat program podijeljen na edukacijski i glazbeni dio. Tako vas u edukacijskom dijelu očekuju predavanja, izložba, predstava te videoprojekcije koja se dotiču aktualnih i zanimljivih tema, dok će u glazbenom dijelu u dvije večeri nastupiti šest d.i.y. bendova.I ove godine edukacijski dio programa odvijati će se u Monteparadiso Hacklabu (DC Rojc, prizemlje desno), glazbeni dio u Monteparadiso Clubu, dok će se predstava "Iskorak" izvesti u prostorijama Dr. Inata (DC Rojc, treći kat).

U nastavku možete pogledati program Antifa festivala:

četvrtak, 07.11.2013.

Monteparadiso Hacklab

20:00 otvorenje Antifa festivala uz izložbu ilustracija i crteža Nadana Sarvana
Izložba je koncipirana tako da autorovim izričajem prikazuje promjenu i degradaciju čovjekovog okoliša, a radovima se fokusira na budućnost za koju je zabrinut i preispituje.


Nadan Sarvan student je prve godine diplomskog studija krajobrazne arhitekture u Zagrebu. Samostalno je izlagao u KSI-ju, sudjelovao na grupnim izložbama fotokluba Zagreb i studenata krajobrazne arhitekture.


20:30 "Anti-fascist Attitude", videoprojekcija
Prvi dokumentarni film o ruskom antifašističkom pokretu koji uključuje priče  radikalnih aktivista i anarhista, ali i umjerenih NGO aktivista iz tri ruska grada: Moskve, Sankt Peterburga i Irkutska.

Nakon filma slijedi party otvaranja uz slušaonu kompilacija "Tribute To What We Feel" (benefit to support Ivan Khutorskoi family) te "Zajednička borba" AFANS-a


petak, 08.11.2013.

Monteparadiso Hacklab

17:00 "Bože čuvaj Le Zbor", videoprojekcija
Bože čuvaj Le Zbor kratki je dokumentarni film o ljubavi, glazbi, hrabrosti, ponosu i predrasudama. Autorice filma Dalija Pinarić i Lora Šuljić pratile su Le Zbor na prvom sudjelovanju jedinog LGBT zbora iz ovog dijela Europe na Festivalu lezbijskih i gej zborova Various Voices u Londonu. U filmu se može vidjeti da li je uistinu sve bolje na zapadu, te je li i iz londonske perspektive Hrvatska "Tako lijepa, a tako blizu".

18:00 "Opčinjenost prevarom - pseudo, mit i mediji", predavanje, Dean Cukon
Jeste li svjesni medijskih poruka i koliko one utječu na stvarnost u kojoj živimo? Radilo se o zataškavanju, spinovima, senzacionalizmu, teorijama zavjere, ili guranju kojekakvih stereotipa - mediji oblikuju tvoj i moj dan. Posebice u doba interneta, koji je doveo do demokratičnijeg novomedijskog prostora, ali je prije svega donio konfuziju u primanju informacija. Doslovno letimo s vijesti na vijest, konzumiramo pripremljene "novosti" ne razmišljajući previše. Ne bunimo se, poslušni smo, šutimo i trpimo - prijetnja je odstranjena, politički i ekonomski konsenzus ide dalje. Svi sretni, svi zadovoljni. Jesmo li stvarno sretni i zadovoljni?


Dean Cukon, jedan od pulske ekipe lovaca na vjetrenjače koja je prije deset godina krenula sa ovim festivalom, popričati će sa vama o ovoj temi te se ukratko osvrnuti na niz hoax-eva, spinova i stereotipa kojima nas suvremeni mediji zatrpavaju, odvlačeći nam na taj način fokus od nas samih.


19:00 "Put Iskoraka iliti Na što treba biti spreman baveći se LGBT aktivizmom u Puli", okrugli stol, Patrik Lazić
Trebala je to biti edukativna školska predstava koja bi mlade podučavala toleranciji, uvažavanju, različitosti, nenasilju... Trebao je to biti projekt u kojem bi dvadesetak mladih srednjoškolaca dignulo glas protiv diskriminacije i stigmatizacije LGBT populacije. Međutim, na putu do ostvarenja predstave naišli su na mnogobrojne prepreke i probleme. Ipak, šest mladih aktivista pobjedilo je homofobnu Pulu i ostvarilo predstavu. Kako? Koliko je muke i truda trebalo? Tko nam je pomogao, a tko se našao na listi pulskih homofoba?  Zašto su Splićani bojkotirali našu predstavu? Zašto smo pod policijskom pratnjom morali ući u Zagreb? I u konačnici, što dalje?

Patrik Lazić rođen je u Puli 19.05.1995. godine. Kratkih osamnaest godina svoga života posvetio je borbi za ljudska prava kroz društveno odgovorno kazalište, kazalište koje propituje probleme među ljudima, kazalište koje ne "zabija glavu u pijesak". Do sada Patrik potpisuje režiju desetak kazališnih predstava kojima se doticao tema holokausta, napuštene djece, djece iz popravnih domova, homofobije... Patrik idealistički vjeruje da svijet zaista može postati bolje mjesto, a prije svega je potrebno vratiti odnose među ljudima.


Monteparadiso Club

22:00 koncert

6xBx (hardcore punk, Pula)

6xBx relativno je mladi bend na pulskoj hardcore punk sceni. Do sada su odsvirali tek nekoliko koncerata kojima su izazvali pozitivne reakcije brojne publike.

Više o bendu 6xBx možete saznati ovdje.

Slander (metalpunk, Italija)
Slander je metalpunk bend iz Venecije. Njihova glazba spoj je sirovog punka i metala. Do sada su izdali d.i.y.  EP koji se može slobodno skinuti putem stranice bandcamp. Također, njihov basist je napravio i njihov prvi d.i.y. video spot koji možete pogledati ovdje.

Više o bendu Slander možete saznati ovdje.
   
Pasi (punk rock, Rijeka)
Pasi su osnovani 1996. godine u Rijeci, a u prvobitnoj postavi odsvirali su samo jedan koncert. Postava benda doživjela je do danas mnogobrojne promjene. U godinama djelovanja izdali su nekoliko demo snimaka i odsvirali mnogobrojne koncerte u Hrvatskoj i izvan njezinih granica. Iako su krenuli kao comedy punk bend, s godinama su postali "ozbiljniji" te su svoj izričaj do danas znatno promijenili postavši društveno i politički angažiran bend. Riječ je o najdugovječnijem punk bendu s kvarnerskog prostora koji danas na hrvatskoj sceni zasluženo uživa kultni status.

Više o bendu Pasi možete saznati ovdje.


subota, 09.11.2013.

Monteparadiso Hacklab

16:00 "Squat Wars", videoprojekcija
Dokumentarni film Jana Hanuša o povijesti skvoterskog pokretu u Pragu. Ovaj dokumentarac u središte radnje stavlja tri skvota: Milada, Zenklovka i Ladronka.


16:30 "Antifa Fight Talk", videoprojekcija
Dokumentarni film o povijesti militantnih antifašističkih skupina i njihovoj borbi u Velikoj Britaniji od 1936. godine do 1990ih godina.

17:00 "Ulično rodno uvjetovano uznemiravanje - zašto i kako pričati o njemu", predavanje, Jelena Čaušević
Ulično uznemiravanje je već toliko rasprostranjeno da se čak u društvu ni ne smatra ugrožavajućim. No ono nikako nije bezazleno jer se njime žene kao njegove najveće žrtve diskriminira, omalovažava i oduzima im se pravo na siguran boravak u javnom prostoru. Hollaback je pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog rodnog uznemiravanja kao jednog od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja koji je, ujedno, i najmanje zakonski suzbijan. Pokret Hollaback koristi se tehnološkim mogućnostima i osobnom inicijativom kako bi suzbio uznemiravanje na ulicama jer svaka diskriminacija i omalovažavanje su neprihvatljivi i protiv njih se vrijedi boriti!

Jelena Čaušević rođena je 28.08.1987. u Karlovcu. Od 2009. godine članica je kazališta pokreta "Rubikon". Kao magistra ekonomije u periodu od 2011. i 2013. godine radila je u Centru za ženske studije kao voditeljica financija gdje je imala priliku sudjelovati u projektnim aktivnostima vezanim za ženska ljudska prava, posebice u obrazovanju i kulturi. Bila je dio organizacijskog tima One Billion Rising, pokreta protiv nasilja nad ženama. U Centru za ženske studije završila je tri obrazvona programa koja se bave rodnim tematikama. Od početka 2012. članica je inicijative Hollaback.

18:30 "Istarski mikrofašizam", predavanje, Emil Jurcan
Umijeće vladanja kapitalističkim sustavima često mijenja svoj oblik iz liberalno - građanskog u fašistički kada se suoči sa cikličnim gospodarskim krizama. Kako je moguće braniti kapital i privatno vlasništvo od sve većeg broja nezadovoljnih, i istovremeno temeljiti represiju na pluralizmu i toleranciji? Zašto nas ideja suživota/convivenze isključuje iz upravljanja javnim dobrima? Da li je fraza euro - regionalnog projekta "jedinstvo u razlikama" ipak samo vrsta fašizma prilagođena 21. stoljeću? Ako jeste, kakav je naš odgovor? Kakav je novi antifašizam 21. stoljeća?


Emil Jurcan rođen je 1981. godine. Diplomirao je na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Nakon karijere podzemnog strip - crtača sa ljubljanskom grupom Temp stekao iskustvo skvotiranja i prisvajanja napuštenih gradskih prostora. Član je Pulske grupe, suosnivač zadruge Praksa. Suautor je izložbe Talijanska moderna arhitektura u Puli sa Ednom Jurcan i autor izložbe Planiranje Pule. 

Dr. Inat

20:00 "Iskorak", predstava, dramska skupina Korak
S idejom da ničije vjersko uvjerenje ili osobno mišljenje ne može drugom ljudskome biću uskratiti slobodu, mir i sigurnost, predstava Iskorak hrabro i bez cenzure koja joj se više puta pokušala nametnuti, progovara o odnosu homoseksualne ljubavi i hrvatskoga društva. Nakon niza poteškoća na koje je ekipa predstave naišla, projekt se ipak uspio ostvariti na nezavisnoj sceni DC Rojca. Predstavu je dosada odgledalo 700-tinjak gledatelja, a glas mladih koji ustaju protiv nepravde i diskriminacije, čuo se i dalje od planiranog.


Autor teksta i redatelj: Patrik Lazić
Izvode: Nika Ivančić, Diana Zrnić, Andrea Lončarić, Snježana Grgić i Marin Janković
Tehničko vodstvo: Melisa Kamenčić

Dramska skupina Korak je pulska samostalna učeničko - studentska organizacija sastavljena od okupljenih gimnazijalaca i studenata pod umjetničkim vodstvom Patrika Lazića. Cilj ovih mladih ljudi je osluškivati svoje kolege i prijatelje u potrazi za problemom, diskriminacijom ili društvenom nepravdom, pod povećalom pogledati otkriveno, istraživati, i konačno predstavom ponuditi rješenje i mogućnost da zajedno napravimo barem mali korak prema boljoj i liberalnijoj svakodnevici.


Monteparadiso Club

22:00 koncert

Treaviit (hardcore punk, Karlovac)
Treaviit je karlovački bend osnovan 2010. godine od strane iskusnih članova nekoliko hardcore punk bendova. Bend je nastao kao projekt za ispucavanje viška kreativnosti i stvaranje kvalitetne buke. Prvi puta su nastupili 2010. godine, kao predrgrupa na koncertu Death By Stereo.

Više o bendu Treaviit saznajte ovdje.

White Stain (punk rock, Slovenija)
White Stain je ljubljanski punk rock bend, čija se glazba preciznije može opisati kao jedinstven zvuk koji pokušava izvući što više utjecaja iz širokog raspona različitih punk rock žanrova. Kombinirajući hardcore ritam sa melodičnim vokalom i disharmoničnim rifovima stvaraju čvrstu bazu za snažne tekstove koji pozivaju na samosvjesno i samokritično društvo. Zahvaljujući d.i.y. načinu rada i suradnjom s lokalnim i inozemnim bendovima, u tri godine djelovanja odsvirali su preko 100 koncerata. Trenutno rade na novom albumu.

Više o bendu White Stain saznajte ovdje.

Socijalna Služba (hardcore punk, Zagreb)
Socijalna Služba je hardcore punk bend osnovan 2008. godine u Zagrebu. Iste godine objavili su "Nema povratka " EP, nakon čega su odradili brojne koncerte po Hrvatskoj i Sloveniji. Iza sebe imaju koncerte i na brojnim relevantnim domaćim i inozemnim festivalima, a otvarali su i brojne koncerte zvučnim imenima regionalne i inozemne hardcore punk scene.

Više o bendu Socijalna Služba možete saznati ovdje.