12. Antifa Festival

12. ANTIFA FESTIVAL
13./14.11.2015.
MP Hacklab & MP Club 

Sredina studenog rezervirana je za Antifa festival! U petak, 13.11.2015. započeti će ovogodišnje, dvanaesto izdanje Antifa festivala u Monteparadiso Hacklabu. I ove godine u dva dana održavanja pripremili smo bogat program podijeljen na edukacijski i koncertni dio. Tako vas u edukacijskom dijelu očekuju predavanja, te projekcija filma koja se dotiču aktualnih i zanimljivih tema, dok će u koncertnom dijelu u dvije večeri nastupiti šest d.i.y. bendova.

Kao i svaki put do sada edukacijski dio programa odvijati će se u Monteparadiso Hacklabu (DC Rojc, prizemlje desno) dok će se koncerti organizirati u Monteparadiso Clubu.

Program 12. Antifa Festivala

 

Petak, 13.11.2015. 

 

Monteparadiso Hacklab 

17:30h Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) – gostovanje i predstavljanje rada u proteklom razdoblju


MAZ i njegove članice/članovi rado su viđeni gosti i prijatelji pulskog Antifa Festivala, te od početka svog aktivnog djelovanja slove kao najozbiljnija antifašistička organizacija u zemlji. Osnovani 2007. kao Udruga mladih antifašista grada Zagreba čiji je cilj bio okupljanje i umrežavanje antifašistički orijentiranih građana, naročito mladih, koji bi radili na širenju antifašističkih vrijednosti i borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije surađujući pritom sa srodnim organizacijama unutar ili izvan zemlje. Više ni ne brojimo njihove dolaske u Pulu kao što skoro da ni ne brojimo vlastite godine rada koje su oni redovno obogaćivali svojim predavanjima o aktualnostima u zemlji i šire. Međusobna podrška i umreženost nešto je što sa radošću nastavljamo njegovati i u drugom desetljeću festivala - gostovanja ovakvog tipa uvijek zahvalne situacije za saznavanje nekih novih informacija koje možda ne dopiru do šire populacije koja nije direktno involvirana u sam rad antifašističkih organizacija. Od velikih projekata MAZ-a definitivno valja istaknuti Marš solidarnosti koji se jednom godišnje održava u Zagrebu, gdje se kroz formu mirne prosvjedne šetnje gradom ističu aktualni problemi na koje društvo, uljuljkano u ekonomsku neosjetljivost i banaliziranje političkih problema, prečesto propušta reagirati. Unatrag par godina izdaju i časopis naziva Nepokoreni Grad koji izlazi tri puta godišnje uz potporu Ministarstva kulture sa namjerom da se o temi antifašizma, nasljeđa i suvremenih značenja, raspravi unutar širokog spektra tema i na taj način u drugom mediju nastavi proizvodnja znanja koja se odvija unutar same udruge putem tribina, radionica, samoedukacijskih kružoka i organiziranja događaja.

Također, tu je i Antifa Night, koncertna večer koja se ciljano organizira oko 08.05. koji slovi za dan oslobođenja Zagreba – ne želeći da vrijeme pregazi sjećanje na antifašistički otpor u glavnom gradu zemlje, dovode nezavisne glazbenike iz regije i šire i time zaokružuju svoja nastojanja za nekim boljim i pravednijim svijetom.

Uz svoje aktivnosti, članice i članovi MAZ-a sudjeluju i na javnim okupljanjima drugih organizacija koje se kroz svoj rad bore protiv fašizma, rasizma, diskriminacije, izrabljivanja, pa se tako njihove zastave redovno vijore i tijekom Zagreb Pride-a ali i u situacijama kada se kompletna zemlja ujedini u prosvjedu protiv otvorenog fašizma političkih stranaka – čemu smo mogli svjedočiti 2013. godine kada je na pokušaj HČSP-a da 2012. organizira međunarodnu nacionalističku konferenciju odgovoreno sa prosvjedom "Ujedinjeni protiv fašizma" koji se održao na glavnom zagrebačkom trgu.

Na Antifa Festivalu u Puli članovi i članice MAZ-a predstaviti će svoj minuli rad i popričati sa nama o svojim budućim planovima i aktivnostima.

Više o samoj organizaciji saznajte na njihovoj službenoj stranici.


19:00h - NS STREETART – predstavljanje novosadskih street art umjetnika


Ove godine na festival pristiže grupa novosadskih antifa aktivista koji su ujedno i street art umjetnici čiji radovi promiču vrijednosti koje naš mali festival dijeli s njihovim tradicionalnim okupljanjem pod nazivom “Ulice protiv fašizma!". Konekcija između AFF, Monteparadisa i tamošnjeg kolektiva ostvarena je davnih dana kada je niz pulskih bendova sudjelovao na koncertu koji se (kao i AFF) dešava početkom studenog u Novom Sadu te su se tom prilikom mogla podijeliti iskustva kroz službenu konferenciju i razgovor o problemima s kojima se suočava srpsko, hrvatsko i općenito regionalno društvo. U međuvremenu su se koncertna gostovanja odvila i u obrnutom smjeru pa su nas prijatelji iz Novog Sada posjećivali tijekom prošlih izdanja Monteparadiso Festivala te pripomogli u vizualnoj promociji festivala kroz svoje radove. Ove godine prvi put službeno dolaze na Antifa Festival s ciljem da uveličaju našu manifestaciju kroz svoju kreativnost i podijele s nama iskustva u političkoj borbi koja se dešava u Srbiji.

Predstavljanje će se odviti u dva zasebna dijela: praktični dio – koji će trajati tri dana i uključivat će oslikavanje dijela unutarnjeg dvorišta Rojca s motivom kojim će se odati počast povijesnoj važnosti antifašističke borbe za naš grad i Istru. Oslikavanje će se dešavati tijekom svih dana festivala (13.-14.-15.11.) od 12 do 17 sati te se pozivaju svi zainteresirani za ovaj vid umjetnosti da poprate uživo rad novosadskih umjetnika u našem gradu.

Drugi dio odnosi se na razgovor s umjetnicima koji će se odviti prvog dana festivala (petak, 13. studenog – 19:30 @ Monteparadiso Hacklab) gdje ćemo u opuštenoj atmosferi popričati o prethodnim radovima, motivima, idejama te se osvrnuti na problematiku fašizma i aktivnosti tamošnjih organizacija po tom pitanju. Razgovor moderira Dean Cukon iz Monteparadisa, a gostuju Sead Kartal iz Zagreba, Đorđe Kolarski, Natalija Palurović aka. Iskra Zauvek, Duško Bjeljac te još par njihovih kolega iz Novog Sada. 

Radove dijela umjetnika moguće je pogledati na njihovim stranicama koje se nalaze pri dnu ovog pasusa, a za sve ostalo pozivamo vas na razgovor ali i na praktični dio kojim će gostujući umjetnici ostaviti svoj kreativni trag kao posvetu Puli.

Sead Kartal dolazi iz Zagreba i bavi se crtanjem, slikanjem, street artom, tetoviranjem... Voli koristiti razne alate u izradi svojih radova, dio je trenutno vrlo aktivnog kolektiva na street art sceni - TWS (Trash Will Smash). Sead inspiraciju crpi iz starih trash filmova, okoline, stripova, časopisa i naravno prijatelja i artista s kojima surađuje. Živi i radi u Zagrebu.


Natalija Palurović, aka Iskra Zauvek diplomirala je nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osim toga što se bavi dizajnom, tj. ilustracijama i oslikavanjem zidova, bavi se tetoviranjem i ima svoj mali brend, tj. distro sito štampanih sitnica. Njezine radove pronađi ovdje.

Radove Duška Bjeljca pronađi ovdje.


Monteparadiso Club


Nakon predavanja selimo kat ispod, u Monteparadiso klub gdje će koncerti startati u 22h, a prvu večer nastupiti će:

Đornata (SLO)
Priča ovog benda započela je 2012. godine u Ljubljani. Članovi Đornate od svojih su tinejdžerskih godina aktivni na sceni preko raznih punk/crust/grind bendova u kojima su djelovali. Sviraju engleski hardcore stare škole koji kombiniraju zajedno s crustom i grindom.

Više o bendu Đornata možeš saznati ovdje.

Pervy Pissheads (A)
Pervy Pissheads dolazi nam iz Graza. Aktivni su od 2009. godine, a svoj glazbeni izričaj definiraju kao sirov hardcore punk. U pank krugovima ovaj bend spominje se kao jedan od boljih bendova austrijskih krajeva.

Više o Pervy Pissheads možeš saznati ovdje.

Red Tape (Pula)
Mlade snage pulskog hardcore punka do sada su održali tek nekoliko lokalnih koncerata, a u našem klubu predstavili su se još prošle koncertne sezone. S obzirom na viđeno i doživljeno, ne sumnjamo u njihov doprinos kvalitetnom zagrijavanju atmosfere i ovog puta.

Više o bendu Red Tape možeš saznati ovdje.


Subota , 14.11.2015.


Monteparadiso Hacklab17:30h Predstavljanje nogometnog kluba Zagreb 041 - antifašističkog i direktno - demokratskog kluba  


U skladu s aktualnim zbivanjima u hrvatskom sportu i u ime sad već tradicionalne suradnje sa zagrebačkom ekipom, donosimo vam najnoviji produkt tamošnje lokalne borbe protiv korupcije i kriminala u nogometu. Prethodnih godina ugostili smo članove White Angels-a, navijača NK Zagreb i jedinih koji se na prvoligaškoj tribini jasno označuju lijevima i antifašistima. Krajem 2014. godine njihova aktivnost dobila je novu dimenziju s odlukom o osnivanju vlastitog nogometnog kluba koji bi istinski predstavljao vrijednosti za koje se zalažu kako u svakodnevnom životu tako i na tribini. NK ZAGREB 041osnovan je 1. prosinca 2014. i registriran pri tijelima nadležnima za ligaško natjecanje. Trenutno se natječe u 3. Zagrebačkoj nogometnoj ligi, pod geslom "Nogomet za sve". Klub proizlazi iz cjelokupne zagrebačke lijeve scene, a kako sami članovi naglašavaju, klub objedinjuje borbu protiv modernog nogometa, borbu za jednakost radničke klase svojim samoupravnim uređenjem i borbu protiv bilo koje vrste fašizma za bolje i tolerantnije društvo.

Više o ovoj jedinstvenoj ideji i samom nastanku NK Zagreb 041 imat ćete prilike čuti tijekom predstavljanja koje nam dolaze održati članovi samoga kluba, a do tada sve bitne informacije valja potražiti na službenoj web adresi.


18:30 Solidarnost nema granica: o inicijativama podrške izbjeglicama

 

Humanitarna kriza koje smo nedavno i sami postali svjesni, kao rekaciju je izazvala solidarno okupljanje većeg broja građana kroz inicijative kojima je cilj pružiti direktnu pomoć izbjeglicama, ali i artikulirati neke političke stavove: otvorene granice i sigurne koridore za sve migrante.

Na ovoj tribini gostovat će predstavnici dvije inicijative: Luka Juranić iz inicijative Are you Syrious te Jelena Miloš iz inicijative Dobrodošli. Oni će nam više ispričati o tome kako su se organizirali, što rade i s kojim ciljem te na koji se način svi možemo solidarno uključiti u pomaganje izbjeglicama, ali i političko promišljanje ovog pitanja. Jer solidarnost nema granica. 

 

Kao uvod u predavanje prikazat ćemo video Marka Markovića pod nazivom Borderline Activity. 

Živimo u bitnom povijesnom razdoblju kada se događaju nove seobe naroda. Migracije i izbjeglištvo uzima maha te velik broj ljudi mijenja područja dosadašnjeg obitavanja. U potrazi za egzistencijom i bijegom od rata zahvaćenih područja, ljudi nastanjuju prostore diljem Europe. Poznato je također da se velik broj europljana iseljavalo i još se uvijek iseljava zbog ekonomskih (ne)prilika ka razvijenijim zemljama i kontinentima. Marko Marković presjekom zadnjih radova kroz autobiografsku cjelinu upravo govori o svom iskustvu odlaska iz zemlje i putevima kojima se kretao unutar određenih sistema u kojima se nalazio. Reflektirajući se simbolički na preskakanje određenih prepreka kojima se stalno suočavamo, on u svom performansu preskače bodljikavu žicu do iznemoglosti. Dok Europa diže zidove, granice i bodljikave žice, ljudi u potrazi za boljim životom mukotrpno prolaze, dolaze ili ne dolaze do željenog cilja novog i boljeg života. Odtok mladih mozgova ne događa se samo na Bliskom istoku - to je problem koji pogađa i naša područja zbog brojnih ne sređenih društvenih ustrojstava, a ako govorimo o Puli - ovo je jedna priča od tih. Lokacija Katarine izabrana je zbog svojevrsne problematike koja se odnosi na velike prepreke za mlade u Puli. Iako ogroman kompleks velikih kapaciteta koji bi mogao ugostiti i otvoriti brojne kulturno umjetničke i obrazovne sadržaje, škole i institucije na žalost stoji prazan i zapušten. Kako i sami Puležani kažu, dok niti koncesionari niti lokalne vlasti ne znaju što bi s tim prostorom, građane nitko ne želi čuti - iako tamo mladi imaju prostor za kanaliziranje kreativnosti i umjetnosti, gdje snimaju filmove, spotove, gdje skejteri grade rampe, gdje rekreativci uživaju u prirodi, pa na kraju i oni koji su tamo izvodili ovaj performans.

 

Marko Marković (1983.) radi u različitim medijima, od slikarstva, crtežža, skulpture, videa, instalacija do peformansa,  happeninga, akcija i intervencija u javnom prostoru.   Najčeššće se izražava kroz politički subverzivan performans i/ili happening, koji često uključuje body art prakse. Prepoznat je na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promiššlja o socijalnim, egzistencijalnim i  etičkim pozicijama pojedinca u drušštvu i različitim sistemima. Sudjelovao je na brojnim izložžbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu,  od SAD-a, Rusije, Meksika do Turske i Njemačke. Umjetnički je direktor performans festivala  Dopust/Dani Otvorenog Performansa. Prije četiri godine dodijeljena mu je nagrada "Radoslav Putar"  za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj.

 

 

19:30 projekcija filma Italian Punk Hardcore 1980 - 1989. The Movie

Autori: Angelo Bitonto, Giorgio S. Senesi i Roberto Sivilia
Godina: 2015.
Izadavač: Lovehate80.it, FOAD Records

Italian Punk Hardcore 1980-1989. The Movie(2015.) je dokumentarni film o najznačajnijem desetljeću talijanske hardcore punk scene. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća talijanski bendovi, izdavači i skvotovi postali su jedni od najutjecajnijih na svjetskoj razini. Sami sudionici, članovi preko sto bendova iz toga vremena, kroz intervjue napravljene između 2005. i 2011. godine vraćaju u život prvi val hardcorea kad je cijeli svijet znao za Negazione, Wretched, Upset Noise, Impact, Peggio Punx, Raw Power...


Monteparadiso Club

I drugu večer festivala nakon predavanja u 22 sata selimo se u klub gdje će nastupiti:

AK 47 (HR)
Ovaj legendarni anarho hardcore punk bend svojim nas angažiranim porukama, kao i brzim, bezkompromisnim zvukovima nikad nije razočarao. Ne sumnjamo u to da će nam i ovog puta Fistra i ekipa prirediti koncert za pamćenje.

Više o bendu AK 47 možeš saznati ovdje.

Iamdisease (SLO)
Iamdisease je slovenski bend aktivan od 2009. godine. Članovi ovog benda godinama ranije bili su aktivni na sceni Nove Gorice i Ajdovščine kroz razne bendove, raznih glazbenih pravaca, što je utjecalo na to da glazba ovog benda evoluira u mračni, metalizirani hardcore pomiješan s crustom i sludgeom.

Više o bendu Iamdisease možeš saznati ovdje.

Dropthehammer (Pula) 
Dropthehammer su četiri nenormalna i totalno bijesna čovjeka koja sav nakupljeni gnjev i stres svakodnevice izbacuju u obliku normalnom čovjeku nesnosne buke. Prije godinu i pol dana spojila ih je ljubav prema ekstremnoj metal glazbi, i od tada pokušavaju proizvesti što bezobrazniju mješavinu grinda i death metala. Ovom prigodom po prvi puta bend iz rupe izlazi u javnost.