Riistetyt + Pasmaters

Riistetyt + Pasmaters
Petak, 24.03.2017.
Monteparadiso Club
Start: 22:30h

Legendarni finski hardcore punk bend Riistetyt dolaze u Monteparadiso!

Bend je osnovan 1981. godine u Tampereu pod imenom Cadgers s kojim su odradili samo jedno izdanje, split 7'' EP s također finskim legendarnim hardcore punk bendom Kaaos. Te 1981. godine promijenili su ime u Riistetyt. U prve tri godine postojanja odradili su koncerte uglavnom po Finskoj, te su izbacili nekoliko sad kultnih izdanja - Valtion Vankina, Skitsofrenia te Laki Ja Järjestys.
1984. godine imali su prvu turneju po SAD-u i izbacili albume Raiskattu Tulevaisuus i Nightmares In Darkness. U to vrijeme dogodile su se stilske radikalne promjene, ali i neke promjene u postavi. Od 1985. godine imali su dužu pauzu.
Rad su nastavili 1999. godine koncertima na kojima su dijelili pozornicu s finskim old school bendovima kao što su Kaaos, Terveet Kädet i Appendix, ali ni ta postava benda nije pretjerano potrajala, te se mijenjala dva puta u godinu dana. U tom periodu su izbacili 7'' EP Tervetuloa Kuolema (2000.).
Godinu dana nakon EP-a uspostavljaju postavu benda koja je trajala pet godina zaredom i u tom razdoblju odradili su turneje po Europi, SAD-u i Brazilu, te su izdali albume Kuka Valehtelee? (2002.), Orjat Ja Kurjat (2003.) i 7” EP Kahleet (2005.). Nakon 2006. godine Riistetyt su izdali još albume Kuolonhymnejä (2010.) i Korppien Paraati (2013.).
Današnju postavu čine Laze na vokalu (Holy Dolls / Pyhät Nuket, Gang Bang DC, Ääritila), basist Piise (CNT, Lihasade, Positive Negative, Kohu 63, Punk Lurex OK, Basta Basta, Dead Bobrikov), gitarist Vege (Vapaus, Peruutus, Positive Negative), a nedavno su promijenili i bubnjara nakon što je Perttu (Ehtoollinen, Absurd Attitude, Unkind, Pause, Pirkanpojat, Ensam, Anti-Kontrol) ozljedio ruku.
Slobodno se može reći da su Riistetyt jedan od najboljih hardcore punk bendova kultne finske scene, njihova izdanja se smataju klasicima žanra u svjetskim okvirima, a doživjela su i brojna reizdanja. Također, kad se govori o specifičnom finskom hardcore punk zvuku odgovorno možemo tvrditi da su oni, zajedno s Kaaos, Terveet Kädet, Appendix, Rattus i ostalima, oblikovali taj zvuk i tako utjecali na mlađe bendove na svjetskoj razini.
Možda ste u školi preskočili Anu Karenjinu, ali ovu klasičnu hardcore punk lektiru ne bi smjeli propustiti :)

Pasmaters je pulski hardcore punk bend koji je aktivan na sceni, s povremenim pauzama i promjenama postave, još od davne 1984. godine. Bend danas djeluje u četveročlanom sastavu, a njihov album iz 2008. godine "Seeing Through Hardcore" mnogi nazivaju najboljim hrvatskim hardcore punk albumom. Svojim tipičnim zvukom hardcorea 80ih i odličnim koncertnim nastupima stekli su status jednog od najboljih pulskih hardcore bendova. 2016. su godine snimili kod Juleta album You Can’t Stop This! koji se već neko vrijeme vrti među pulskom pankerijom.