Foto radionica Nasljeđe borbe

Foto-radionicom u Puli započinje partnerski projekt Naslijeđe borbe koji zajednički provode Škatula iz Rijeke, Monteparadiso iz Pule, Info-zona iz Splita i KA-Matrix iz Karlovca. Foto-radionica u Puli održati će se 17.04. od 11:00 sati.

Radionica je besplatna i otvorena za sve zainteresirane, jedino što trebate ponijeti je vaš fotoaparat. 

Polaznici će se okupiti u Monteparadiso Hacklabu u DC Rojc (prizemlje desno), a radionica će se nastaviti na pulskim ulicama kroz fotografiranje postojećih spomeničkih lokacija u užem gradskom centru, pod vodstvom Damira Batarela i Romana Perića, članova udruge Škatula iz Rijeke.

Priprema za radionicu napravljena je u vidu pregleda postojeće literature i online izvora kako bi se lokacije ucrtale na Google Map i objavile na FB stranici /naslijedjeborbe. Uz lokacije može se pročitati i kratki info o značajnijim objektima (naziv, godina izgradnje, autor, trenutačno stanje).

Terenskom dijelu radionice fotografiranja prethoditi će uvod u kojem će polaznicima biti pojašnjeni razlozi pokretanja projekta te će okupljeni biti upoznati s tehničkim detaljima terenskog fotografiranja ovog tipa. Prikupljene fotografije lokaliteta biti će također objavljene na FB stranici i povezane (linkane) na Google Map.

Više informacija o projektu možete dobiti na mail denis@ka-matrix.hr ili mobitel 095 444 6880 a prijave za sudjelovanje pošaljite na doris@monteparadiso.hr.

Projekt Naslijeđe borbe odvija se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade ‘Kultura nova’.

Projekt Naslijeđe borbe  provodi se kroz platformu Clubture.

Više informacija o projektu:

Kroz projekt Naslijeđe borbe namjera nam je propitati odnos spram naslijeđa antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija i stanja te stvarne umjetničke vrijednosti.

Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktivnosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada / županije.

Projekt  se odvija u Karlovcu, Rijeci, Puli i Splitu kroz tri segmenta:
otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu – dokumentiranje, pozicije i online galeriju objavljene na Google Map i FaceBooku te izložbu fotografija i program uz otvaranje izložbe.
U ovom dijelu projekta želimo pobuditi interes kod mlađih generacija, ponajviše srednjoškolaca i studenata za pitanja kao što su očuvanje spomenika antifašizma kroz njima zanimljive metode te otvoriti sve aktualniju temu uz preispitivanje nasljeđa antifašističke borbe na ovim prostorima bez nacionalnih, dnevnopolitičkih ili demagoških prizvuka.